9 Jan 2016

Don't eat anything 4 hours before sleep


Kurangkan berat badan ? jaga disiplin 4 jam sebelum tidur.

Tip 4 jam ini bermanfaat jika anda nak kurangkan berat badan seminggu 1 kg ;
  1. jangan makan malam 4 jam sebelum nak tidur.
  2. elakkan mengunyah makanan ringan (snek, coklat, popcorn)
  3. Jika target masa tidur adalah jam 11 tapi masih lapar pada jam 10. Cuba gantikan dengan makan buah, atau minum madu. lanakan bantutkan selera makan.
  4. yg mudah, kalau ada member ajak makan lewat2 malam. terus kunci bilik dan tidur terus. haha
okay selamat beramal :)

credit : Arif Sukri

7 Jan 2016

Tips kurus


Assalamualaikum ..
haritu ada orang request sambung lagi cerita pasal my artwork tu.
ingatkan ending macam tu je. tak sangka ada yg request. haha
maaf ye awk. 
itu je cerita yg boleh di share. huhu

haa nampak tak gambar kat atas tu. 
ku yang dulu bukanlah yang sekarang ..
before tu zaman sekolah haa (2013)
after pulak zaman lepasan matriks (2015)
ingat senang ke nak kurus haa ?
susah tau tak. 
hari hari joging, jaga pemakanan, and so on.
kawan dok cakap itu ini.
engko peduli apa. lantak kan situ, 
teruskan usaha dgn apa yg kita nak.

now aku nak share kat korang pulak tips aku :

  1. joging 2 jam sehari. kalau busy, at least 3 kali seminggu.
  2. sit up 30 kali pagi, 30 kali petang.
  3. minum air masak 3 litre sehari.
  4. banyakkan makan buah dan sayur sayuran.
  5. makan nasi sekali sehari / kurangkan nasi / kalau kuat, tak makan pun takpe.
  6. elakkan makanan berminyak, manis, masin. 
  7. pengambilan garam yg banyak boleh menyebabkan air terkumpul dlm badan (bloating)

haa itu laa rutin seharian aku time kat matriks dulu. 
time tu senang nak jaga badan sebab ada astaka.
boleh lari lari kat situ. 
sekarang dekat rumah engko nak joging dekat mana.
baru nak keluar rumah kereta penuh lalu lalang.
karang van putih angkut kan susah. haha --'
tunggu my dad beli treadmill jela.
maybe ada lagi cara yg senang kan. 
lain org lain cara jaga nyaa.
up to you nak ikut ke tak. 
just sharee my tips :)

okay thanks for those yg sudi membaca. hehe
byee :)